Šolja mleka bez hemije

sreda, 30 mart 2016 19:33

Vrščanin Zoran Petrov otvara pogon za proizvodnju organskih mlečnih proizvoda. I kooperanti napuštaju silažu tretiranu herbicidima. Šansa za opstanak stočara.

U TRENUTKU kada je stočarstvo u Srbiji, pre svega uzgoj krava i ovaca, zapalo u tešku krizu, zbog prekomernog uvoza jeftinog i nadasve manje kvalitetnog mleka iz EU, Vrščanin Zoran Petrov rešio je da u selu Veliko Središte, gde ima svoje biodinamičko imanje, otvori privatnu mlekaru, u kojoj će praviti organske mlečne proizvode. Svoju šansu video je u činjenici da u Vršcu već godinama ne postoji mlekara, a da se dnevno u tom gradu i okolna 22 sela proda od sedam do osam tona različitih mlečnih proizvoda.

Pročitajte ostatak ovde: novosti.rs

Mlekara „Petrov“: Prirodno, po prirodinom receptu

sreda, 23 mart 2016 19:33

Teško je u zemlji u kojoj vladaju korupcija, nepotizam i opšta nemaština otpočeti ma kakav biznis. Posebno je teško gotovo nemoguće otpočeti proizvodnju, a najteže osloniti se na sopstvene mogućnosti.

Ono što je drugima nemoguće, ostvaruje Zoran Petrov, vlasnik farme i mlekare „Petrov“ kod Vršcu, u selu Veliko Središte. Podno Vršačkog brega na pašnjacima pasu krave „Buše“, stara autohtona rasa sa ovih prostora. Farma se polako razvijala i sada počinje da izlazi u većem obimu na lokalno tržište – uskoro se otvaraju prodajna mesta u Vršcu.

Pročitajte ostatak ovde: banatmedia.wordpress.com

U čemu se krije lepota biodinamičke poljoprivrede?

ponedeljak, 25 januar 2016 19:48

Kažu da čovek ne treba nikada da prestane da traga za svojom suštinom i za onim što ga ispunjava u životu. Taj put je sledio i naš sagovornik Zoran Petrov. Krenuo je od studija turizma i etnologije, izučavanja antropozofije i bavljenja tradicionalnom kineskom medicinom, a stigao do organske poljoprivrede.

Živeo je širom planete - Švajcarskoj, Norveškoj, našao se čak i Australiji. U Švajcarskoj je radio kao fizički radnik i kao električar. U Sidneju, kao pekar, a u Srbiju se sa porodicom vratio 2007. godine iz Norveške i osnovao biodinamičku farmu.

Pročitajte ostatak ovde: agroklub.rs

Živimo u izobilju, a to ne vidimo

utorak, 09 jun 2015 19:45

Kako je Zoran Petrov život na Zapadu zamenio proizvodnjom zdrave hrane na prvoj biodinamičkoj farmi u selu Veliko Središte kod Vršca. – Ima li Srbija šansu da oporavi poljoprivredu.

Hrana postaje najvažnija za čovečanstvo i pretpostavlja se da će vrlo brzo doći vreme kada će se ljudi deliti i po tome ko šta jede. Danas kada se i mnogo bogatije zemlje od naše teško odupiru pritisku velikih svetskih proizvođača genetski modifikovanog semena i hrane, nadomak Vršca, na oko 40 hektara, Zoran Petrov razvija jedno ogledno imanje na kome se proizvodi biodinamička hrana. I nije to nikakva novina na prostorima Srbije, tako se zemlja obrađivala vekovima. Na imanjima koja su bila samodovoljna, svaštarska (proizvodilo se od svega pomalo, ali dovoljno za domaćinstvo), bez pesticida, sa starim sortama semena i stoke. Biodinamička poljoprivreda razvijena je u celom svetu, a u Evropi po proizvodnji prednjače Nemačka, Švajcarska i Francuska, sa imanjima koja zdravom hranom snabdevaju do 300 ljudi.

Pročitajte ostatak ovde: politika.rs

Sveži proizvodi bez aditiva i konzervansa...

Pratite nas i ovim kanalima:

FacebookTwitterRSS

Kontakt detalji

Železnička 167, 26334 Veliko Središte, Srbija

013/2105-207

062/622-721

info@mlekarapetrov.rs